Ως γνωστό, στις 6 Ιουλίου 2024, έληξε η δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο Υπουργικής Απόφασης, αναφορικά με το Net Billing και το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται η υπογραφή της και η δημοσίευση στο ΦΕΚ, με όλες τις τροποποιήσεις που ενδεχομένως θα κάνει η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου με το νόμο 5037/2023 (ΦΕΚ 78Α, 28.3.2023), ενσωματώνονται δύο Κοινοτικές Οδηγίες για τις ΑΠΕ και τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και αλλάζει ριζικά το τοπίο στην αυτοκατανάλωση ενέργειας.
Υπό την έννοια αυτή, θα λέγαμε πως, το Net Metering αντικαθίσταται από το Net Billing, ενώ αναμένεται επίσης και το εξαγγελθέν επιδοτούμενο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά για επιχειρήσεις», ύψους 160 εκ. ευρώ, όπου αυτή την περίοδο γράφονται οι τελευταίες πινελιές, σχετικά με τις λεπτομέρειες επιδότησης των δικαιούχων.
Ας δούμε λοιπόν κάποιες διαφορές μεταξύ Net Metering και Net Billing:
Η διαφορά
Με βάση τα παραπάνω, η μεγάλη διαφορά του Net-Billing με τον ενεργειακό συμψηφισμό (Net Metering) είναι ότι αφορά ένα σχήμα ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού με πώληση της περίσσειας ενέργειας η οποία δεν καταναλώνεται. Στο Net Metering υπήρχε η δυνατότητα αποθήκευσης της ενέργειας στο δίκτυο και συμψήφισής της με μεταγενέστερη κατανάλωση όταν το φωτοβολταϊκό δεν παράγει.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι με Net-Metering μπορούν να συνεχίσουν μόνο όσοι έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι», οι Αγρότες που είναι εγγεγραμμένοι στο Μ.Α.Α.Ε. και για ισχύ Φωτοβολταϊκού έως 30kWp, οι δήμοι και νομικά πρόσωπα, δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους δημόσιους σκοπούς καθώς και συστήματα που αφορούν την κάλυψη ενεργειακών αναγκών πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και νοικοκυριών που πλήττονται από την ενεργειακή ένδεια.
Ειδικές κατηγορίες Virtual Net Billing και Zero Feed-In
Όπως προαναφέρθηκε, στο Virtual Net-Billing, τα φωτοβολταϊκά συστήματα μπορούν να εγκαθίστανται σε οποιαδήποτε Περιφέρεια της χώρας, ανεξαρτήτως της τοποθεσίας των εγκαταστάσεων κατανάλωσης και της έδρας της Ενεργειακής Κοινότητας
Παράλληλα, μια άλλη ειδική κατηγορία είναι το σύστημα Zero Feed-In, δηλαδή, ο αυτοπαραγωγός με μηδενική τροφοδότηση. Στο σύστημα αυτό, ο αυτοπαραγωγός δεν επιτρέπεται να εγχέει ενέργεια στο Δίκτυο, παρά μόνο να καταναλώνει το σύνολο αυτής επί τόπου. Η ισχύς των σταθμών αυτών, οι οποίοι μπορεί να περιλαμβάνουν και σύστημα αποθήκευσης, μπορεί να ανέρχεται στο 100% της συμφωνηθείσας ισχύος της παροχής κατανάλωσης, και προορίζονται για καταναλωτές που επιθυμούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα αλλά βρίσκονται σε περιοχές με υψηλά κορεσμένο δίκτυο.
Στο πλευρό των επιχειρήσεων η «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΙ Energy»
Έτσι λοιπόν και στη νέα εποχή του Net-Billing, η «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΙ energy», με 17ετή εμπειρία στη μελέτη-αδειοδότηση-κατασκευή και συντήρηση Φωτοβολταϊκών συστημάτων, με υψηλή τεχνογνωσία και άριστη οργάνωση αλλά και με απόλυτη αξιοπιστία και συνέπεια, παράγοντας έργα υψηλών προδιαγραφών, βρίσκεται στο πλευρό των επιχειρήσεων και είναι έτοιμη να προσφέρει τις υπηρεσίες της και στον επιχειρηματικό κόσμο, όπως ακριβώς πράττει και με τους αγρότες, συμβάλλοντας τα μέγιστα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, που αποτελεί το νούμερο ένα ζητούμενο για το επιχειρείν.