Τι είναι το Net Metering
Αυτοπαραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με ενεργειακό συμψηφισμό
Παράλληλα του δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το δίκτυο για έμμεση αποθήκευση της πράσινης ενέργειας, όταν παράγει περισσότερη ενέργεια από αυτή που καταναλώνει. Η εκκαθάριση του ενεργειακού συμψηφισμού γίνεται πλέον ανά τριετία.
30 Χρόνια
Δωρεάν Ρεύμα από τον Ήλιο
Το νέο θεσμικό εργαλείο προσφέρει στον καταναλωτή τη δυνατότητα να εξοικονομήσει ένα σημαντικό ποσοστό των χρημάτων που σήμερα πληρώνει σε λογαριασμούς ρεύματος.
Η φιλοσοφία του νέου εργαλείου είναι πως το φωτοβολταϊκό δεν είναι μια επενδυτική ευκαιρία (όπως ήταν παλιά), αλλά ένα άριστο εργαλείο εξοικονόμησης ενέργειας και χρημάτων καθώς και διαχείρισης του κινδύνου αύξησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας στο μέλλον.
Το κόστος της φωτοβολταϊκής τεχνολογίας έχει μειωθεί τόσο ώστε πλέον συμφέρει να είμαστε «αυτοπαραγωγοί», δηλαδή να παράγουμε με δικά μας μέσα την ενέργεια που χρειαζόμαστε αντί να την αγοράζουμε από το δίκτυο.
Το Net Metering αφορά φωτοβολταϊκό σταθμό ο οποίος εγκαθίσταται στον ίδιο ή όμορο χώρο με την εγκατάσταση κατανάλωσης που τροφοδοτεί και αντιστοιχίζεται αποκλειστικά με ένα μετρητή κατανάλωσης.
Το δυναμικό για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες είναι ανεξάντλητο, αρκεί να αξιοποιηθούν με σοφό τρόπο υφιστάμενα οικονομικά εργαλεία.
Link: ΦΕΚ 1547Β/5.5.2017
Η Περιβαλλοντολόγοι Energy, εδρεύοντας στη Λάρισα, διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία και εξειδίκευση για τη μελέτη και εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος Net Metering, προσαρμοσμένου στις ενεργειακές ανάγκες κάθε ενδιαφερόμενου.
Λειτουργία Φωτοβολταικού συστήματος Net-Metering με σύστημα αποθήκευσης
Πως πραγματοποιείται ο συμψηφισμός
Κέρδος από την εγκατάσταση Φ/Β αυτοπαραγωγής
Virtual Net Metering (Εικονική Αυτοπαραγωγή)
Η εικονική αυτοπαραγωγή (virtual net metering) επιτρέπει ότι ακριβώς και η απλή αυτοπαραγωγή, με τη διαφορά ότι δεν απαιτείται το φωτοβολταϊκό σύστημα να βρίσκεται εκεί που πραγματοποιείται η κατανάλωση (μετρητής ΔΕΗ). Δηλαδή ο φωτοβολταϊκός σταθμός αντιστοιχίζετα με έναν ή περισσότερους μετρητές κατανάλωσης σε απομακρυσμένες θέσεις.
Έτσι, για παράδειγμα οι δήμοι μπορούν να αξιοποιήσουν τις στέγες των σχολικών κτιρίων που δεν έχουν σημαντική κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και να παράγουν ηλιακή ενέργεια που πιστώνεται υπέρ άλλων δημοτικών κτιρίων με σημαντική κατανάλωση ενέργειας (πχ δημαρχείο, δομές φιλοξενίας, ιατρεία και κλινικές, κοινωνικά παντοπωλεία κτλ).
Επίσης δικαίωμα Παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος αποκτούν και οι αγρότες της χώρας μας οι οποίοι μπορούν να τοποθετήσουν ένα Φωτοβολταϊκό σύστημα σε μια αγροτική παροχή και να καλύψουν τις ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια σε όλες τις αγροτικές εγκαταστάσεις τους.
Έτσι «ασφαλίζονται» παράλληλα από μελλοντικές αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος. Ας μην ξεχνάμε ότι το κόστος του αγροτικού ρεύματος έχει διπλασιαστεί από το 2010, ενώ ένα φωτοβολταϊκό σύστημα έχει διάρκεια ζωής 25-30 χρόνια.